Resepi Char Keaw Tiaw Homemade Citarasa PJM.
PJM menegaskan bahawa PJM bukan pandai sangat bab-bab memasak. Memasak hanya sekadar LULUS di tekak JURI sebelah. Penilaian juri setelah berkali mencuba CKT "paling marvelous dari berkali-kali/pinggan makan sebelum ini". Lain kali Juri bercadang nak makan CKT Special Ketam...
Kos bahan 4 pinggang dewasa makan pasti kenyang & menjadi ular sawa kekenyangan hanya RM 10.00 sahaja.
Bahan-bahannya:-
(2 pinggan dewasa makan sampai kenyang & jadi ular sawa belingkar..hehehe)
1/2 bungkus pek kecil Keaw Tiaw
1 cawan air (stok udang & kerang) - PJM sediakan awal2 dan simpan dalam peti sejuk. Bila nak guna keluarkan
3sb cili mesin
3sb sos cili#
2sb sos plum#
2 sb sos tiram#
1 sb sos tomato#
2sb kicap pekat#
2 sb kicap manis#
Beberapa ekor udang & biji kerang
Telur 2 biji
5 ulas bawang putih (diketuk)
Sedikit tauge & kucai
2 biji telur mata lembu sebagai tambahan
*** Adjust rasa garam, hula,lada hitam/sulah (serbuk)
Bahan bertanda # ni PJM gaul siap2 jadikan 'paste' bila nak masak senang. Ambil sahaja dalam peti sejuk. (PJM selalunya gandakan untuk 1 bungkus kecil. Bila masak guna separuh sahaja untuk 1/2 bungkus kecil).
PJM guna udang saiz L....
1. Tumis bawang putih naik bau , kemudian masukkan cili mesin tumis hingga masak.
2. Masukkan 4 jenis sos, dan 2 jenis kicap. (Jika 'paste' siap sedia.. bilangan sudu penggunaan paste bergantung kepada jumlah sudu di atas/ikut suka korang lah pepandai sendiri kira...)
3. Masukkan air stok/rebusan.
4. Biar air mendidih betul-betul, baru masukkan Keaw tiaw, sayuran & pecahkan telur. Kacau rata dan boleh dihidangkan
5. Adjustkan perasa mengikut lidah anda.
6. Telur mata sebagai tambahan
2 pinggan CKT SPECIAL (09/03/2015- Makan petang) |
*PJM tertinggal resepi 2sb kicap manis & 2 sb kicap pekat Lain masa PJM buat CKT Ketam PULA.... Selamat Mencuba... |
Tiada ulasan :
Catat Ulasan